Едукација о репродуктивном здрављу

Клиника за гинеколигију и акушерство УКЦВ, на челу са носиоцем пројекта проф. др Артуром Бјелицом и сарадницима: асист. др Браниславом Батуран, асист. др Анитом Крсман, др Илијом Смиљанићем и др Јованом Угарковићем, био је носилац успешно реализованог пројекта под називом „Процена знања и едукација студената о плодности“. Пројекат је финансиран средствима добијеним на Јавном конкурсу за доделу средстава из буџета Града Новог Сада за реализацију пројеката проналитетне популационе политике за 2022. годину.

Циљ пројекта  је био информисање младих о репродуктивном здрављу, како би се спречиле бројне нежељене последице незнања и предрасуда, разумевање како старост и начин живота утичу на плодност, као и да третмани плодности имају своје границе и ограничења.

Пројекат је реализован на факултетима Универзитета у Новом Саду, који су изразили жељу и дали одобрење да се предавање одржи. Током децембра предавања су одржана на Медицинском, Технолошком, Филозофском  и Природно-математичком факултету. Обухваћено је преко 500 студената.

Предавања су одржали двочлани тимови пројекта. Подаци о знању, информисаности и ставу о плодности прикупљени су из анкетног упитника који су подељен пре предавања., а том приликом су студенти добили и штампани здравствено-васпитни материјал.

У фокусу предавања била је едукација и подизање свести о факторима ризика који могу утицати на плодност, а могу се правовремено спречити, као што су навике у исхрани, физичка активност, оптимална телесна маса, здравије понашање и начин живота и превенција полно преносивих болести. Едукацијом се повећала свест о неким стањима и болестима као што су синдром полицистичних јајника, ендометриоза и превремена инсуфицијенција јајника, која праћена раном дијагнозом и лечењем може успорити, или зауставити природну прогресију и смањити дуготрајно оптерећење њихових симптомима. Такође, део едукације обухватио је и смернице када се јавити лекару ради евалуације и евентуалног третмана неплодности.