ИЗВЕДЕНА ПРВА ОПЕРАЦИЈА КОЛЕНА КОД ХЕМОФИЛИЧАРА

Поводом прве операције колена код хемофиличара у КЦВ су овај не мали подвиг излагањем представили: проф. др Едита Стокић – помоћник директора за здравство КЦВ, проф. др Ивана Урошевић – управник Клинике за хематологију, прим. др Веселин Бојат, доц. др Владимир Хархаји и др Предраг Рашовић – са Клинике за ортопедију, и др Пеђа Живановић – са Клинике за медицинску рехабилитацију.
У Војводини има око 150 одраслих пацијената са хемофилијом, који се у највећем броју лече на Клиници за хематологију КЦВ, где је 2011. године, захваљујући донацијама међународне фондације, отворен Кабинет за хемофилију. Лечење хемофилије је комплексно, мултидисциплинарно и скупо. На првом месту се овим пацијентима баве хематолози. Третман подразумева супституцију одговарајућег фактора, како би се превенирала појава крварења и касних компликација. Свеобухватно лечење ових пацијента подразумева окупљање тима разних специјалности, у првом реду физијатра, инфектолога, ортопеда, психолога… Код узнапредовалих случајева развијају се тешке контрактуре зглобова и у завршној фази, дегенеративне промене које захтевају и хируршко лечење.
На Клиници за ортопедску хирургију КЦВ је 17. маја 2017. године, урађена је прва таква операција. Пацијенту старом 31 година, уграђена је примарна тотална протеза левог колена, због изражене дегенеративне хемофилијске артропатије. Операција је захтевала припрему пацијента првенствено од стране хематолога (како би вредности фактора коагулације биле у терапијском опсегу), али и физијатра. Тим ортопедских хирурга на челу са прим. др Веселином Бојатом, извршио је овај захват. Сама операција и непосредни постоперативни ток су протекли уредно.
Оваквим приступом пацијентима са хемофилијом, формирањем тима лекара, као и значајном подршком Управе, КЦВ је стекао услове да буде Европски Центар за свеобухватно лечење хемофилије (Comprehensive Care Center). У наредним месецима очекује се укључивање КЦВ и у „twining“ програм са Универзитетском ортопедском клиником у Будимпешти, под покровитељством Светске федерације за хемофилију (WHF).

Сродне вести