Клиника за урологију Клиничког центра Војводине једина установа која ради уродинамска испитивања

Клиника за урологију је једина здравствена установа у Војводини која ради uродинамско испитивање, или скраћено – уродинамика – која се бави испитивањем бешике и суседних мишића, када су искориштене све стандардне дијагностичке методе, а још увек се не зна узрок поремећаја мокрења.

Инконтиненција урина јесте невољно отицање урина из бешике. Око 30% жена старијих од 50 година има овај проблем, али се тек свака десета јави лекару због тога. Годинама уназад проблем је био што лекари нису имали начин да поставе тачну дијагнозу и да утврде коме би операција могла помоћи пре саме хируршке интервенције. Данас, није више тако. Уродинамско испитивање омогућава да се утврди тачно која врста „бежања мокраће“ је у питању. Тек када се то уврди, могуће је прецизно одредити начин лечења: вежбе, лекови, стимулације струјом, мала интервенција или већа операција. Ако треба оперисати, на основу овог испитивања се може утврдити тачно која операција би била најпогоднија, и шта од операције пацијент може да очекује.

Уродинамско испитивање није један поступак већ скуп неколико различитих метода. Не примењују се све методе код сваког пацијента, јер би то било дуготрајно, скупо и беспотребно. Неинвазивна испитивања су једноставна, јефтина и дају обиље корисних података, на основу којих се одлучује да ли је уопште потребно излагати пацијента скупљем и непријатнијем испитивању. Ако је потребно, инвазивно испитивање се посебно заказује и захтева пласирање једног танког катетера у бешику и једног танког катетера у анус. Након урађеног инвазивног испитивања лекар је у могућности да утврди тачан узрок тегоба са мокрењем и начин даљег лечења.

Сродне вести