МЕХАНИЧКА ТРОМБЕКТОМИЈА У ЛЕЧЕЊУ МОЖДАНОГ УДАРА

Клинички центар Војводине је једина здравствена установа у Србији у којој се изводи процедура механичке тромбектомије, а у ноћи између среде и четвртка је изведена 15. хируршка интервенција, односно одстрањивање тромба из мозга код пацијента који је претрпео мождани удар, за мање од 10 месеци ове године.

У сусрет „Светском дану борбе против можданог удара“, који се обележава 29. октобра у КЦВ је уприличена конференција за медије којој су присуствовали: проф. др Петар Сланкаменац – директор КЦВ, др Жељко Живановић – управник Клинике за неурологију КЦВ и др Драган Анђелић – радиолог из Центра за радиологију КЦВ.

Узроци који доводе до можданог удара су хипертензија, гојазност, масноће у крви, шећерна болест, пушење, прекомерно конзумирање алкохола и недовољна физичка активност. Фактори ризика су наша свакодневница, али су истовремено и фактори на које може да се утиче и који могу да се спрече.

Када дође до можданог удара, постоје могућности лечења и шанса да се помогне оболелом. У лечењу је време најзначајнији фактор и зато је важно брзо препознавање симптома и брза интерванција. Симптоми можданог удара су поремећај равнотеже, говора, вида, искривљеност лица, појава дупле слике, поремећена координација, вртоглавица.

Од 2008. се ради тромболитичка терапија, која треба да се примени у прва четири и по сата, а најбоље је да се добије у првих сат до сат и по. Од прошле године се ради механичка тромбектомија, која је значајна за пацијенте с најтежом сликом исхемијског можданог удара.

До сада су радиолози учествовали у постављању дијагнозе, а од како је 1. децембра прошле године уведена процедура механичке тромбектомије, имају улогу и у лечењу.