Нова метода хируршког лечења пацијената са дегенеративним обољењима кичменог стуба

Дегенеративне болести кичменог стуба представљају веома честа патолошка стања која се могу манифестовати на велики број начина и чине значајан здравствени проблем који се, између осталих начина, може лечити и хируршким путем. Један број процедура ове врсте је од раније усвојен у КЦВ и чини део оперативног опуса Клинике за неурохирургију КЦВ. У намери да се оперативни асортиман прошири и пацијентима понуде најсавременије методе лечења које укључују и стабилизационе хируршке процедуре код дегенеративних нестабилности кичменог стуба, организована је посета једног од еминентних европских неурохирурга који се баве лечењем обољења и повреда кичменог стуба, проф. др Петера Банцеровског.

Проф. Банцеровски је управник одељења за хирургију кичменог стуба у Националном институту за неуронауке у Будимпешти, Република Мађарска, шеф Катедре за неурохирургију на универзитету Семелвајс у Будимпешти и члан Мађарске академије наука. Аутор је великог броја стручних радова из ове области.

Првог дана своје посете, 21. септембра 2017. године, проф. Банцеровски је обишао Клинику за неурохирургију КЦВ где је са српским колегама дискутовао о актуелним случајевима и потом одржао предавање о примени стабилизационих процедура у третману дегенеративних нестабилности кичменог стуба. Наредног дана (22.септембра) су доц. др Владимир Папић и доц. др Ђула Ђилвеси са Клинике за неурохирургију КЦВ уз асистенцију проф. др Петера Банцеровског урадили две операције код пацијената са овом врстом здравственог проблема, којима је претходно постављена дијагноза нестабилности кичменог стуба и саветовано оперативно лечење. Затим је организована конференција за медије како би сe представила ова нова метода хируршког лечења, на којој су присуствовали поред проф. Банцеровског, доц. Папића и проф. др Едита Стокић – помоћник директора за здравство КЦВ и проф. др Петар Вулековић – помоћник директора за хирургију КЦВ.

Након завршене ове едукације планира се да стабилизационе процедуре код дегенеративних обољења кичменог стуба постану део асортимана рутинских интервенција на Клиници за Неурохирургију КЦВ.