ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/AIDS

Поводом Светског дана борбе против ХИВ/AIDS-a, Клинички центар Војводине уз подршку Покрајинског секретеријата за здравство, одржао је 1. децембра 2017. године, конференцију за медије којој су присуствовали проф. др Едита Стокић – помоћник директора за здравство КЦВ и проф. др Весна Туркулов – управниk инфективне клинике КЦВ.

Одсек за ХИВ/АИДС Клинике за инфективне болести Клиничког центра Војводине отворен је 2008. године. Од почетка рада Одсека укупно 327 пацијената је откривено и лечено, а тренутно се на Одсеку редовно лечи и контролише 249 пацијената оболелих од ХИВ инфекције са територије Војводине, док се остали пацијенти лече у другим клиничким центрима (Београду и Нишу) или у иностранству. Преко 90% пацијената који се лече на Одсеку за ХИВ/АИДС КЦВ су стабилни на терапији.

У току 2017. године откривено је 40 нових пацијената, од којих је 13 откривено у стадијуму АИДС-а (32%), док је осталим пацијентима започета антиретровирусна терапија коју редовно узимају и добро се осећају. Ове године је откривено 5 пацијената у стадијуму акутне ХИВ инфекције што је знак да постоји повећана свест о потреби за редовним контролама и тестирањем.

Клиника за инфективне болести КЦВ располаже тестовима за одређивање броја ЦД4 лимфоцита као и мерења броја вирусних копија у крви (ПЦР).