Прва уградња титанијумских импланaта – велики корак на пољу реконструкције деформитета костију лица и базе лобање

У сарадњи са новосадским Природно-математичким факултетом и велшким Универзитетом у Кардифу, тим лекара Клинике за максилофацијалну хирургију КЦВ извео је хируршку уградњу индивидуализованог титанијумског импланта – јединствен захват, који још није рађен код нас.

Младом пацијенту са урођеним деформитетом, бенигним тумором који је захватио јагодичну кост, услед чега се она константно увећавала и никада не би престала да расте, у новембру је уклоњен тумор, а сада је операцијом уграђен титанијумски имплант којим су надомештени јагодична и део слепоочне кости. За интервенцију је била неопходна ЦТ дијагностика и ти су налази послати проф. др Игору Будаку на Природно-математички факултет. Тамо је, уз сагласност пацијента, направљен 3Д модел, на основу ког је урађена реконструкција и дела који треба одстранити и дела који треба надоместити. Од велшких колега, предвођених проф. др Домиником Егбиром, начелником Хируршке протетике и дизајна Универзитета у Кардифу, без накнаде су добијени граничници до којих је одстрањена кост, што је било веома важно да се сачува око. Наши лекари су операцијом која је трајала око 3 сата, постигли потпуну симетрију лица, уз изузетно задовољство пацијента.

Први пут је уградњом титанијумских импланта реконструисан дефект, а предност овог материјала су многобројне – не прави проблеме у организму, нема алергијских реакција нити инфекција. Индикације за реконструкцију су дефекти настали као последица одстрањивања тумора (бенигних или малигних), деформитета лица и вилица, након трауматских повреда или у склопу деформитета који захватају кости лица, вилице и лобање. Бенефити овог захвата су вишеструке јер се једном хируршком интервенцијом може решити проблем реконструкције лица, који је естетски и функционално идеалан за пацијента, са мањим могућностима компликација, а да је при том период опоравка далеко краћи него код досадашњих метода операција.

Сродне вести