КЛИНИКA ЗA ОТОРИНОЛАРИНГОЛОГИЈУ И ХИРУРГИЈУ ГЛАВЕ И ВРАТА

Упрaвник:
прoф. др Владимир Кљајић

Корени оториноларингологије као гране медицине  код нас се везују за песника Јована Јовановића Змаја, који је бавећи се општом лекарском праксом, показивао интересовање и за ларингологију и сличне области, вршећи многе интервенције у овом домену, о чему сведоче сачувани медицински инструменти којима се служио а изложени су у његовом музеју у Сремској Каменици.

Оториноларинголошко одељење, при Градској државној болници формирано је октобра 1926.г. а 1948.г. је на одељењу обављено 1 190 различитих хируршких интервенција.

Тада је набављен и први аудиометар ( испитивање слуха) као и комплетан ендоскопски инструментаријум.

Одељење прераста у клинику 1964.г., када је основана Оториноларинголошка катедра  и од тада захваљујући квалитетним кадровима и настојању да се модернизује опрема као и да се примењују светска знања у овој области оториноларингологија се успешно развија.

Клиника данас организационо обухвата три одељења: „А“ и „Б“ као и Одељење поликлиничке службе.

У оквиру „А“ одељења битише:

Одсек за дечију оториноларингологију- Изводе се тонзилектомије, аденоидектомије и парацентезе са инсерцијом аерационих цевчица у општој ендотрахеалној анестезији као и хирургију средњег и унутрашњег ува. Од 2002.г. се ради и уградња кохлеарног инпланта ( вештачко унутрашње уво), ендоскопске екстракције страних тела дисајних путева и једњака, операције стеноза  ларинкса и трахеје.

Одсек за ринофарингоезофагологију – Најчешће ринолошке операције које се обављају у општој анестезији су риносептопластике, септопластике и функционална ендоскопска хирургија носа и синуса као и збрињавање ургентних стања и повреда носа и параназалних шупљина и заустављање назоликвореје које настају из различитих узрока.

Одсек за отологију – Изводе се савремене микрохируршке интервенције у општој и локалној анестезији као што су мирингопластике, тимпанопластике и операције отосклерозе.

Аудиолошко- вестибулошког одсека – Баве се дијагностичким и терапијским процедурама код пацијената са оштећењем слуха и поремећајем вестибуларног апарата.( Тонална аудиометрија, тимпанометрија, говорна аудиометрија, ОЕТА, БЕРА, ХИТ)

У склопу „Б“ одељења постоји:

Онколошки одсек – Збрињава пацијенте са карциномом у пределу главе и врата а одлуку о начину третмана доноси комисија на Онколошком конзилијуму који поред оториноларинголога чине интерниста онколог и радиолог.

Ларинголошки одсек – збрињава све пацијенте код бенигне патологије ларинкса и трахеје.Посебно место у раду „Б“ одељења заузима дијагностика и хируршка терапија стеноза ларинкса и трахеје.

Фонијатријски одсек – је стациониран у ОРЛ полклиници и бави се дијагностиком, лачењем и рехабилитацијом поремећаја гласа, говора и гутања.

На клиници постоји:

Одсек операционих сала – Обухвата рад  у  три операционе сале.

Одсек за анестезију – обухвата анестезију са реанимацијом и као део обавезног мониторинга у случају коморбидитета уведен је инвазивни мониторинг, Јет вентилација и перкутана трахеостомија.

Одељење поликлиничке службе – Има осам амбуланти и обавља специјалистичко консултативне прегледе, функционалну дијагностику.

Алерголошки одсек – подразумева извођење алерголошких тестирања на стандардне инхалаторне алергене  Прик методом, тестирања на разраду полена и тестирања на нутритивне алергене.

Клиника функционише са 70 постеља и трудимо се да радимо на принципу једнодевне хирургије.

Више детаља можете погледати овде.

Зaкaзивaњe прeглeдa и oпeрaциja oбaвљa сe прeкo ИЗИС система, а пацијенти који припадају здравственим установама, које још нису интегрисане у ИЗИС систем, термин прегледа могу добити слањем скенираног упута и релевантне специјалистичке извештаје на е-адресу: zakazivanje@kcv.rs

НОВЕ МЕТОДЕ
ЕТИКА И ИНТЕГРИТЕТ
Извештаји и информације
МИСИЈА И ВИЗИЈА
Мисија и визија Клиничког центра Војводине
КЛИНИКЕ И ЦЕНТРИ
Клинички центар Војводине
ЗАКАЗИВАЊЕ
Заказивање прегледа и додатне информације