Клиника за очне болести

Упрaвник:
др Синиша Бабовић

Клиника за очне болести у Новом Саду је једна од најстаријих клиника у оквиру Клиничког центра Војводине. Основана је 1909. године, а оснивањем Медицинског факултета у Новом Саду 1960. године је наставна база Катедре за офталмологију Медицинског факултета, Универзитета у Новом Саду, базирана на принципима и ставовима савремене европске офталмологије.

Клиника за очне болести Клиничког центра Војводине је дијагностички и терапеутски центар, образовно-научна институција са значајним резултатима у савременом лечењу офталмолошких болесника.

Здравствену делатност Клиника обавља кроз превенцију, дијагностику и најсложеније терапијске конзервативне и хируршке процедуре, са циљем правилног развоја, очувања и побољшања видне функције и квалитета живота.

У оквиру рада стационара и поликлиничке службе годишње се изводи око 2.500 операција и преко 30.000 амбулантних прегледа.


На Клиници се конзервативно и хируршки збрињавају обољења из домена:

  • Предњег сегмента ока

– катаракта, глауком, рожњача са имплантационом и трансплантационом хирургијом
– Na-Yag ласерска хирургија предњег сегмента
– контактна сочива

  • Болести спољњег ока са хирургијом капака, сузног апарата и туморска патологија
  • Задњег сегмента ока

– болести хориоретине са ретиналном и витреоретиналном хирургијом
– ласер фотокоагулација
– флуоресценска ангиографија и фундус фотографија

  • Дечије офталмологије

– превенција слабовидости и третман разрокости
– урођене болести дечијег доба (конгенитална катаракта и глауком)


Преко поликлиничке службе остварује се сарадња са другим специјалистичким поликлиничким јединицама и клиникама кроз консултативне-конзилијарне прегледе, а у циљу свеобухватног дијагностичког и терапијског приступа.

Поликлиничка служба је организована у 7 амбуланти и кабинета за испитивање видног поља, ултразвук, ОЦТ, ласер, страбизам и рефракцију. У оквиру стационарног дела свакодневно се раде високоспецијализовани хируршки захвати у 3 операционе сале, у општој или локалној анестезији. Две трећине оперативног програма припада операцијама катаракте уз уградњу вештачког интраокуларног сочива. Примењује се најсавременија метода факоемулзификације, са минималним резом и без трауме. Ова метода омогућује брзу рехабилитацију вида, што скраћује боравак у болници, са тежњом у прелазак на једнодневни боравак у болници.

На клиници свакодневно  24 часа дежура офталмолошки тим, за потребе хитних стања, осим потреба лежећих болесника.

Катедра за офталмологију Медицинског факултета, Универзитета у Новом Саду. организује и обавља теоријску и практичну наставу за студенте медицине на српском и енглеском језику, за студенте специјалне едукације и рехабилитације, као и здравствене неге.

Научно-истраживачки рад у клиничким и експерименталним истраживањима резултирао је израдом и одбраном 16 докторских теза. Области истраживања су експериментални и клинички приступ глаукому, катаракти, дијабетесној ретинопатији и болестима ретине и стакластог тела, трауми ока, превенцији слабовидости и слепила и  прематурној ретинопатији.

Клиника за очне болести располаже потенцијалом младих лекара, који се свакодневно усавршавају код нас, али и на студијским боравцима на познатим клиникама и истраживачким центрима, међународним скуповима и конгресима. Стечена знања и пракса проширују могућности за примену најсавременијих метода лечења офталмолошких пацијената, које обезбеђују побољшање видне функције и квалитет живота.

Зaкaзивaњe прeглeдa и oпeрaциja oбaвљa сe прeкo ИЗИС система, а пацијенти који припадају здравственим установама, које још нису интегрисане у ИЗИС систем, термин прегледа могу добити слањем скенираног упута и релевантне специјалистичке извештаје на е-адресу: zakazivanje@kcv.rs
НОВЕ МЕТОДЕ
ЕТИКА И ИНТЕГРИТЕТ
Извештаји и информације
МИСИЈА И ВИЗИЈА
Мисија и визија Клиничког центра Војводине
КЛИНИКЕ И ЦЕНТРИ
Клинички центар Војводине
ЗАКАЗИВАЊЕ
Заказивање прегледа и додатне информације